Novosti:

Aktualne Joomla! verzije: 3.10.11 i 4.2.6

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - erik

#1
Dragi Joomleri!

Želim vam sretan i blagoslovljen Božić i puno Joomla siteova u 2013!
#3
Predložene izmjene ustroja vodstva & zahtjev za povratne informacije zajednice

Na zajedničkom sastanku vodstva (Joint Leadership Summit - JLS) održanom u San Joseu, Kalifornija od 29. do 31. srpnja 2011, tema koja je dobila mnogo pažnje je ustroj vodstva našeg projekta. Prevladavalo je mišljenje da izmjene u ustroju vodstva mogu ojačati komunikaciju i suradnju između timova, kao i poboljšati nadzor i odgovornost za sve suradnike i timove. Predložene izmjene imaju za cilj poboljšati produktivnost i angažiranost zajednice na svim područjima projekta.

Prijedlog izmjene ustroja vodstva

Prijedlog, koji se sastoji od tri povezane promjene u ustroju vodstva, dogovoren je na JLS. Također je dogovoreno da se ovaj prijedlog predstavi zajednici te zatraži mišljenja i povratne informacije:


  • Razriješiti Nadzorni odbor zajednice (Community Oversight Committee - COC). U trenutnom ustroju vodstva, COC je odgovoran za imenovanje i razrješavanje članova odbora organizacije Open Source Matters (OSM).
  • Formirati novi upravni odbor sa novim imenom koji će se lakše povezivati sa Joomla! projektom od trenutnog imena "Open Source Matters". Osnovna odgovornost novog upravnog odbora bila bi odrediti opću strategiju i smjer, kao i pružiti nadzor i odgovornost nad svim novooformljenim izvršnim odborima (vidi točku ispod).
  • Svi trenutni timovi u projektu koji djeluju pod nadzorom tima vodstva produkcije (Production Leadership Team - PLT), tima vodstva zajednice (Community Leadership Team - CLT) i OSM-a biti će reorganizirani u niz odbora. Svaki od tih odbora djelovati će pod nadzorom novog upravnog odbora.


Predloženi plan tranzicije

Predloženo je da se trenutan ustroj vodstva ne mijenja dok skupina od devet trenutnih voditelja projekta radi na definiranju važnih detalja novog ustroja vodstva projekta. Devetoro voditelja projekta biti će sastavljeni od po troje članova PLT-a, CLT-a i OSM-a, gdje će svaki od timova odabrati troje predstavnika koji će se pridružiti toj skupini. Predložene promjene također uključuju da će devetero izabranih postati članovi novog upravnog odbora (zajedno sa dva člana koji će biti izabrani izvan vodstva projekta), čim bude donesen konačni plan promjene ustroja vodstva.

Prve dužnosti devet voditelja projekta biti će da donesu slijedeće odluke:


  • Izbor imena novog upravnog odbora
  • Istražiti koja pravna pitanja treba riješiti u vezi promjene ustroja vodstva
  • Odrediti uvjete članova odbora, kao i postupak po kojima članovi odbora mogu biti razrješeni i imenovani.
  • Odrediti inicijalni broj odbora koji će odgovarati novom upravnom odboru, koje odgovornosti će svaki od tih odbora imati i koji postupak će se koristiti za moguća stvaranja, razpuštanja i spajanja odbora u budućnosti.
  • Odrediti postupak kojim će se imenovati dva dodatna člana odbora iz zajednice koji će se pridružiti devetero voditelja u formiranju prvog cjelovitog upravnog odbora, uz ideju da će konačan broj članova odbora nastaviti biti jedanaest.Slijedeći važan korak u ovom postupku: Vaše mišljenje i povratne informacije!

Na JLS-u je odlučeno da je važno biti otvoren i transparentan u vezi ovog prijedloga, kao i angažirati zajednicu pozivajući članove da izraze mišljenje i povratne informacije. Vaše mišljenje i povratne informacije, kao i one od ostalih članova zajednice biti će razmotrene i uzete u obzir prije donošenja konačne odluke i pokretanja plana za provođenje bilo kakve promjene u ustroju vodstva.

Ovo je vaša prilika da doprinesete nastavku rasta i uspjeha našeg projekta tako da izrazite vaše mišljenje i povratne informacije u raspravama na JPeople siteu na temi Proposed leadership structure changes & request for community feedback.

Želimo znati da li se slažete ili ne slažete sa predloženim izmjenama, ili ako mislite da su previđeni neki važni čimbenici. Ako se ne slažete s nečim, molimo vas da pomognete kretanju rasprave tako da predložite alternativno rješenje!

Koliko god željeli pružiti dovoljno vremena za mnoge konstruktivne i učtive rasprave o ovoj važnoj temi, u nekom trenutku postupak će morati krenuti dalje. Uzimajući to u obzir, rasprava će biti otvorena najranije do 27 listopada 2011, ali nakon tog datuma postupak će možda krenuti dalje. Prije provođenja bilo kakve promjene, vodstvo projekta izvjestiti će zajednicu sa više detalja o novom ustroju i statutima / aktima novog odbora / organizacije.
#4
Službeni site i forum / Glasanje za dizajn
07. Rujan 2011, 20:08
Pozdrav svima!

Dizajneri našeg malog "Web site building teama" bili su jako vrijedni i napravili su nekoliko prijedloga dizajna novog sitea. Sada želimo čuti i vaš glas pa vas molimo da putem ankete glasate za najbolji dizajn!

Glasanje je otvoreno slijedeća tri dana.
#5
Pozdrav drugari!

Još malo pa će godina dana od kada smo se okupili na joomla-hrvatska.com i mislim da smo se dobro nadovezali na rad stare crojoomle. Složili smo hrvatski prijevod, počeli wiki projekt, a najvažnije je da održavamo zajednicu živom kroz ovaj forum.

Trenutno se pripremaju dva nova projekta. Prvi je potpuno lokalizirana verzija Joomle koja će osim hr jezičnih datoteka sadržavati prijevod primjera i TinyMCE editora. Drugi je internacionalni prijevod pomoći koji će se raditi zajedno sa ekipom iz BiH i Srbije. U planu je i priprema prvog Joomla! Daya i (napokon) osnivanje udruge negdje na proljeće 2012 (prije smaka svijeta).

Ovaj post pišem zato da bih sve pozvao da nađu malo vremena i volje i da napokon krenemo korak dalje: Napravimo web stranicu! Znam da je "dizajn tim" pokušao napraviti nešto, ali očito je potrebna reorganizacija. Nadam se da Bernard i Wooer neće zamjeriti ako ja prvi napišem da smo si ispunili višegodišnju želju i , kao zajednica, zakupili domenu joomla.hr sa kojom bi voljeli predstaviti i naš novi web site.

Jako često se vodim KISS pincipom pa predlažem da u tom duhu složimo i web stranicu. Predlažem da za početak bude samo dio sa novostima i download zona. Ako to krene sve ostalo će se lako nadovezati: tutorijali, intergracija sa forumom i wikijem, Joomsocial (koji smo dobili) itd...

Ok, tko je za? Ajmo, webmasteri, dizajneri, developeri i svi sa malo dobre volje i vremena javite se da se organiziramo i složimo tu malu stranicu!

Hvala!

Erik Roznbeker
#6
Riječ je o primjeru iz ovog tutorijala.

Imamo access.xml u kome definiramo akcije. U tom xml-u imamo dvije sekcije: component i message. Malo niže imamo datoteku config.xml u kome je pokazano kako prikazati formu za definiranje akcije, tj. koja grupa što smije raditi u sekciji "component" tj. globalno.

Do tuda je sve jasno.

Zapeo sam na sekciji "message". U tutorijalu je lijepo pokazano kako se koriste postavke tog "message", ali ne i gdje se konfiguriraju.

Dakle pitanje: kako konfigurirati sekciju "message"?
#7
Joomla 2.5
U paketu se nalazi i prijevod TinyMCE, s napomenom da se u parametrima plugina upiše 'cro' za jezični kod.Joomla 1.7


Nakon instalacije TinyMCE hrvatskog jezičnog paketa potrebno je otići u 'Upravljanje Pluginovima: Editor - TinyMCE' i pod opcijom 'Jezični Kod' upisati 'cro'. 'hr', 'hrv' i slično nije moguće koristiti jer prijevod inače ne radi.


Joomla 1.6

Joomla 1.5

#8
Nadogradio sam na 1.7 i osim dobrih noviteta dočekalo me i nekoliko ne-baš-dobrih. Posebno me živcira onaj hover efekt na ikonama  kontrolne ploče u administraciji. Ružan je i spor!

Zna netko kako to isključiti?
#9
Imam 1.5 komponentu koja koristi presretanje nekih "core" sql upita. Nešto slično rade Joomfish i Nooku. Pokušavam prebaciti komponentu na 1.6, ali ne mogu naći dobro rješenje za presretanje baze. Ima li netko ideju?
#10
Brbljaonica / OT: Tražim posao
21. Svibanj 2011, 18:08
Isprika na OT-u.

Tražim posao u "branši" pa ako netko zna nešto biti ću zahvalan ako mi javi. Ja sam u Puli bih ostao u tom dijeli Lijepe naše.

Iskustvo: PHP, mysql, pgsql, javascript, css, html. Joomla (naravno) i dosta drugih php CMS-ova. CakePhp, mootools, jquery...

Tnx.
#11
Brbljaonica / Startup
17. Svibanj 2011, 10:00
E da sam ja ovakav stručnjak... http://bit.ly/ji09eF
#12
WYSIWYG editori / Auto detekcija url-a
07. Svibanj 2011, 13:09
Zdravo svi!

Kako u TinyMCE postaviti da automatski detektira url i pretvori ga u link?

Hvala!
#13
Kod uređivanja članaka u administraciji na desnoj strani postoje "klizeći paneli" (Opcije objavljivanja, Opcije Članka i Opcije metapodataka).

Zna li netko kako mogu dodati još jedan slider, a da ne moram dirati core predložak?

Hvala!
#14
U privitku je prijevod modula aPoll za J!1.6
http://extensions.joomla.org/extensions/contacts-and-feedback/polls/8039

Datoteke treba staviti u /languages/hr-HR
#15
Napravio sam mali plugin koji pomaže u izradi višejezičnih siteova u Joomli 1.6. Nativni sustav za višejezičnost i J!1.6 zahtjeva da napravimo novi element (npr. modul) za svaki jezik posebno. Kod nekih modula (npr izbornik, odabir jezika) to ćemo raditi samo zbog naslova i tu uskače ovaj modul. Umjesto "Main Menu", kao naslov modula napišemo

LANG|en:Main Menu|hr:Glavni Izbornik|

Taj način prevođenja možemo koristiti na različitim mjestima (naziv modula, izbornička stavka, naslov sitea u globalnoj konfiguraciji...) unutar Joomle. Za šifre jezika (en, hr) koristite vrijednost koju ste upisali u Upravljanje jezicima > URL Kôd Jezika.

Priznajem, nije lijep način, ali radi.

Molio bih vas da testirate ovaj plugin i napišete svoje dojmove i bugove.

Hvala!
#16
Radim na lokaliziranoj distribuciji (verziji) Joomle 1.6 koja bi imala predinstaliran hrvatski jezik i prijevod TinyMCE editora. Neke od lokaliziranih verzija imaju prevedene inicijalne korisničke grupe i dozvole. Pitanje za sve: dali da ih i mi prevedemo na hrvatski pa da umjesto "Public, Registred, Manager..." imamo "Javni, Registrirani, Upravitelj..."?
#17
Brbljaonica / Tutorijali
27. Travanj 2011, 13:48
Izrada višejezične stranice u Joomli 1.6 pomoću nativne višejezične opcije: http://joomla.com.hr/tutorijali/za-korisnike/103-Izrada-višejezične-stranice-u-Joomli-1-6
#18
Brbljaonica / Isplati li se koristiti J!1.6
19. Travanj 2011, 14:02
Svi smo čekali novu Joomlu 1.6 sa novim sučeljem i funkcijama. Ja sam sve uzeo sa rezervom i savjetovao ljudima da pričekaju sa nadogradnjom zbog mogućih "dječjih" bolesti. Postoji još jedna druga stvar: developeri joomle najavili su da će, do sada, svakih 6 mjeseci izdavati novu "veliku" verziju (dakle, 1.7, 1.8, itd...). Ako je to istina, ima li uopće smisla raditi nadogradnju na 1.6? Možda je bolje ostati na 1.5 još godinu dana kako bi se smanjio posao i trošak nadogradnje. Oni koji imaju veće siteove znaju koliki je posao migrirati sa 1.5 na 1.6 (gotovo da radiš novi site iz temelja). Čak i ako naprave neku "super" komponentu koja će jednostavno migrirati sve sa 1.6 na 1.7 ostaje pitanje ekstenzija koje treba čekati da developeri prikagode na novu verziju...
S druge strane, izlazak verzije 1.7 najavljen je za  dva-tri mjeseca, a 1.8 za početak slijedeće godine. Osobno,  ne vjerujem da će to ići tako glatko...

Što mislite o tome? Trebamo li smatrati 1.6 nekom "međuverzijom" na koju ne treba trošiti vrijeme?

Potaklo me na razmišljanje: http://www.joomla4web.com/blog/new-post.html
#19
Objavljena nova Joomla! 1.6.3, četvrta minor revizija Joomle 1.6.
Preporučamo da odmah nadogradite svoje Joomla! 1.6 instalacije.

U ovoj verziji ispravljeno je četiri buga u funkcionalnostima.

Download itd.: Dodatne linkove i detalje pronađite na Joomla! siteu.

Hrvatski prijevod za Joomlu 1.6.3: Joomla! Hrvatska @ JoomlaCode
#20
Brbljaonica / Zašto Joomla?
18. Travanj 2011, 14:16
Zbog čega ste odabrali Joomlu kao svoj alat? Mislite li daje bolja od drugih ili jednostavno stvar navike?