Upgrade Joomle 1.5.15

Autor Ivanita, 13. Rujan 2013, 21:29

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivanita

Eh sad, nisam sigurna da li sam pravilno napisala naslov ... :(
Ovako, imam jednu web stranicu koju trebam uređivati, verzija Jommle je 1.5.15, tako bar piše gore desno kad otvorim stranicu "Kontrolna ploča". Ono što mene zanima je slijedeće: da li mogu napraviti upgrade te verzije na najnoviju 3.1 i  da li prije toga trebam instalirati tu novu verziju na svoj komp?

Još jedno pitanje, ako nije problem što ga ovdje postavljam: Što ta najnovija verzija nudi bolje u odnosu na ovu 1.5.15 ? Ako to zahtijeva preopširan odgovor, biti ću zahvalna i na linku na kojem mogu sama istražiti.

Zahvaljujem !!

P.S.
Jednog dana kad postanem svjetski stručnjak u Joomli, odužiti ću vam se pametnim odgovorima ...  :geek:
Ivanita

Mihael [ORION]

Joomla verzije idu ovim redom
1.0
veliki prijelaz
1.5
veliki prijelaz
1.6 - se i ne koriste više
1.7 - se i ne koriste više
2.5
prijelaz
3.1

Upgrade i prijelaz direktno s 1.5 na 3.1 nije moguće, već bi trebalo postepeno prvo na 2.5. A s 2.5 bi bio lakši prijelaz na 3.1 (iako to još nisam do sada probao).

Novije verzije Joomle prije svega donose sigurnost (zaštitu od hackiranja stranica), bug fixeve, i nove funkcionalnosti.

U tvojem slučaju prije svega svakako treba napraviti nadogradnju Joomle na zadnju verziju koja postoji unutar 1.5, dakle sa 1.5.15 na 1.5.26 (ponajviše zbog sigurnosti).

A sad prelazak na 2.5 to je već mala avantura i treba se s tim poigrati. Za početak evo linka za malo više informacija o tome:
http://docs.joomla.org/J2.5:Migrating_from_Joomla_1.5_to_Joomla_2.5

Ivanita

Zahvaljujem ti na odgovoru, proučiti ću onaj link.

Još jedno pitanjce, ako može! :)

Da li ja trebam imati instaliranu Joomla -u na svom kompu da bih mogla iskoristiti sve što ona nudi za stranicu koju imam?
Naime, ja tome pristupam tako da upišem: www.xxx.hr/administrator i onda uređujem ono što mi treba. Da li ja uopće mogu raditi te upgrade - ove tako?

Ivanita

Mihael [ORION]

Ne. Joomla je CMS (sustav za upravljanje sadržajem) koji se postavlja na web serveru na kojem se nalazi web stranica kojom se želi upravljati.

Na svojem računalu ne treba imati ništa. Upravljati live web stranicom se može uživo na web serveru. Dovoljno se ulogirati na putanju www.domena.com/administrator

Lokalno na računalu se eventualno može imati cijela kopija web stranice zajedno se Joomla CMS-om, a to se ponajviše radi kad se rade nadogradnje (ili neke druge promjene), pa je bolje prvo napraviti sve lokalno na svojem računalu. Nakon što se uvjeriš da nakon nadogradnje stranica radi kako bi trebala, tada se može staviti na web server.

U tvojem slučaju koraci za upgrade Joomle bi bili sljedeći:
1. logirat se u cPanel i napraviti kompletni backup stranice (datoteke + baza podataka)
2. skinuti backup na svoje računalo
3. na svoje računalo instalirati program Xampp (čime se lokalno na računalo simulira web server)
4. u xamppu podesiti da ti stranica lokalno radi na računalu (datoteke raspakirat u C:\htdocs\mojastranica\ folder, a bazu importirat u MySQL preko localhost/phpmyadmin)
4.a podesit configuration.php (podatke za bazu podataka) kako bi stranica radila lokalno
5. skinuti paket nadogradnje: http://joomlacode.org/gf/download/frsrelease/16891/73384/Joomla_1.5.0_to_1.5.26-Stable-Patch_Package.zip
6. i taj paket raspakirati u folderu gdje ti se nalazi web stranica (pod htdocs) - i potvrditi da se prebrišu (rewriteaju) postojeće datoteke
7. checkirati da li stranica dobro radi
8. ako sve ok, tada prebaciti datoteke natrag na web server

Ovo je ukratko, ali nekako mi se čini da ćeš to sama sve teško poloviti. Zatraži nečiju pomoć.

Evo linka s općenitim uputama za takav upgrade:
http://docs.joomla.org/J1.5:Upgrading_1.5_from_an_existing_1.5x_version

Ivanita

Hvala puno na odgovoru.
Imaš pravo, ovako neupućena ću teško to sve sama napraviti ispravno, no već sam pronašla dosta korisnih materijala za ove postupke (npr. korak po korak video kako instalirati XAMMP program, itd.).
Svakako ću pitati nekoga za pomoć, no volim i sama znati kako se što radi.

Hvala ti još jednom !! :))
Ivanita

Mihael [ORION]

Nema na čemu.

Da, i to je jedan od načina malo progoogleat i pronaći neke tutorijale ili objašnjenja. Jer da bi se odradilo ono što sam opisao, za svaku od stavaka treba razumjeti što i kako...

Ako negdje zapneš i imaš koje podpitanje, možeš i ovdje pitat. Ali da idem sve od nule objašnjavat, to je preopširno i trebalo bi previše vremena.

Ali u svakom slučaju, pohvalno je prvo potražit rješenje na Googleu.