Novosti:

Aktualne Joomla! verzije: 3.10.11 i 4.2.6

Main Menu

1.5.15 TO 1.5.26

Autor Unamaja, 10. Srpanj 2013, 13:18

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Unamaja

Poštovane kolege,
zahvaljujem Vam prvo na radu u ovoj oblasti. Dozvolite mi da Vam se izjasnim kao duboki štovalac ovog foruma. Naime, koristim joomlu  1.5.15 već sad jednu godinu ( biblioteka-gradiska.com ). Nisam se usudila početi sa novijim verzijama iako ih je bilo. Naime instruktori su mi savjetovali 1.5.15 kao najstabilniju verziju. Tako da sam radila na tom. Sada uviđam da je sve prešlo na 2.5 i moduli i komponente i da smo prisiljeni upgrad naše verzije te molim za pomoć. Da li je najbolje preći za početak na 1.5.26? Ili na neku narednu? Koliko je siguran postupak? Uradim redovno backup putem akeebe i ne znam da li je to dovoljno. Server na kom mi se hosta sajt je linuxov i imam pristup CPanelu ali ne mogu downloadovati sa sajta. Tako da kopiranje na local nije omogućen. Naime, kontaktirala sam ja podršku da mi oni omoguće pristup toj opciji ili da mi oni skinu na local kod sebe i da mi ga spakuju i pošalju na mejl ili drive ali još uvijek čekam odgovor. Za to vrijeme želim da mi pomognete na koji najbolji način upgrade sajt na noviju verziju? Strah me je to uraditi ali moram.
Na kraju oprostit ćete mi na ovoj temi ukoliko je o tom već pisano.
Molim Vas da uzmete u obzir moju molbu i da mi pomognete.
Unaprijed Vam se zahvaljujem.
Srdačan pozdrav!

erbi

Sa net-a skineš upgrade 1.5.15 to 1.5.26, razpakuješ na svom računalu i putem ftp kopiraš na server. To je sve.

Unamaja

Zahvaljujem na odgovoru. Jako si ljubazan. Radi se o tome da sam ja preuzela fajl Joomla_1.5.0_to_1.5.26-Stable-Patch_Package i da sam čitala o tom da se raspakuje na httpdocs (Tamo gdje je moj sajt smješten) ali ne znam gdje tačno? U administrator? Moduli? Komponente? Ili nije važno? I kako će se to instalisati? Da li treba JUpgrade? Ili je to samo za upgrade kroz joomla backend?
Još jednom hvala

Unamaja

Također mi nije jasno kako će se zamijeniti sadržaji sajta, tempalte, članci, fotke i sl.? Ili će se samo zamijeniti sitemski fajlovi a sadržaj će se smjestiti unutar svojih pozicija? Ili se sav sadržaj mora dodavati? Ja kada sam to radila u lokalu bilo je lako ali ne znam za live sajt?

triolatice

Citat: Unamaja  u 10. Srpanj 2013, 14:06
Također mi nije jasno kako će se zamijeniti sadržaji sajta, tempalte, članci, fotke i sl.? Ili će se samo zamijeniti sitemski fajlovi a sadržaj će se smjestiti unutar svojih pozicija? Ili se sav sadržaj mora dodavati? Ja kada sam to radila u lokalu bilo je lako ali ne znam za live sajt?


Kada se radi update unutar verzije 1.5 ili 2.5 tada se izmjenjene datoteke verzije zamjenjuju sa novim datotekama. U nekim slučajevima se i updeteta i sama baza podataka, ali zavisi od verzija joomle; ne nužno uvijek.
Kada ostajemo unutar verzije 1.5 tada će se ne diraju postavke za predloške . članke i slično tako da tu nebi trebalo biti većih problema. Ako instalacija komponenata prolazi bez problema tada nebi trebalo biti nikakvih problema ni sa nadogradnjom.


Kod prelaska sa verzije 1.5 na 2.5 mogu se pojaviti neki problemi. Naime autori komponenata , modula i slično nisu svi svoje komponente nadogradili na 2.5. Ponekad se kod nadogradnje na verzije 2.5 isloristi taj prelazak pa se dodaju i neke druge funkcionalnosti , pa je i sam baza podataka izmjenjena.


Generalo rečeno ne moža se unaprijed sa sigurnošti znati dali će taj prelazak proteći sasvim u redu. U svakom slućaju bit će potrebna neka dodatna intervencija.


Postupak u takvim slućajevima bi svakako trebao biit ovakav.


Napravite cjelokupan backup svih datoteka   putem C-panela .
a: opcija Backup wizard ( kada se pokrene "genarate backup mora proći neko vriejme da se oojavi link za DL, najbolje unjeti e-,ail adresu pa ste tada obavješteni kada je datoteka spremna za DL .


b: putem jer je u većini slučajeva dostupan.


Ova dva naćina imaju nedostatak da će vam zapakirati potpuno sve , podatke svih domena ako ih ih ima više , baze podataka, e-mail , i sve druge postavke vašega paketa. Mnogo toga što vam možda i ne treba.


c: Koristite file menager. Odabereta folder koji vam treba odaberete opciju "kompress" i nakon toga DL upravo tu datoteku koju ste svorili. Ako ste imali samo jednu domenu unutar  paketa onda možda i niste previše profitirali, ali ako ih imate 4-5 onda sigurno.


Sada kada ste se osigurali pređite na nadogradnju.


Ja osobno čak i preskačem ovaj korak, ali na serveru napravim kopiju paketa koji i ostaje na serveru sve do trenutka dok ne završim sa nadogradnjom. Nakon nadogradnje, i ako je sve u redu obrišem rezervne podatke.


Nisam baš prevelika pristalica tih nadogradnji uz korištenje Jupgrade ,jer do sada nisam napravio 100 % prelazak, a da nakon toga nisam imao nikakvih problema. Ispravljanje nedostataka i traženje problema više mi je oduzelo vremena , nego da sam neke stvari napravio "pješice".


Koncept joomle 1.5 i 2.5 je razlićit i upravo to treba iskoristiti ne samo za nadogradnju nego i za reorganizaciju cijelih webstranica. Nažalost mnogi se toga plaše ili smatraju da je to preveliki posao, posebno ako vas nitko za to ne plaća.