joomla_antivirus_logo

Autor Tema: Razvojno okruženje  (Posjeta: 5533 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

erik

  • Administrator
  • *****
  • Postova: 577
  • Karma: 0
    • Profil
Razvojno okruženje
« : 14. Travanj 2011, 17:08 »
Zdravo kolege developeri!

Volio bih saznati u kakvom okruženju razvijate vaše joomla dodatke i vaša iskustva u vezi toga.
Ja sam do nedavno bio na Win XP, Easy PHP (wamp) i Notepad++. Sada koristim Ubuntu i njegov lamp i NetBeans IDE.
Iako služi svrsi i dobro se snalazim u njemu, linux je puno slabije rješenje od windoza.
Dajte vaša iskustva tako da vidim što još nisam probao u potrazi za idealnom razvojnom platformom.
ak su mogli partizani okončati rat možemo i mi deklinirati site
gore-točka-dolje-zarez

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 728
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #1 : 14. Travanj 2011, 18:52 »
Bok ekipa,

moja razvoja okruzenje su:

1. Windows 7, xampp 1.73 i Phpdesigner 7 (IDE)
2. Ubuntu 10.04, LAMP i NetBeans IDE

@Erik probaj Phpdesigner 7 koji je također sam po sebi IDE za sva razvoja okruženja a ima ugrađen FTP client tako da mozes u realnom vremenu editirat datoteke

Nebi se baš slozio da je Ubuntu loša razvoja okolina ako se dobro postavi i slozi, npr Netbeans je strašan u paru sa Ubuntom radi svoje cijene od nula kn ;D

Iskreno za neku programersku firmu koja zeli si osigurat razvojno okruženje i ujedno imat dobar sustav predlažem Ubuntu + LAMP + Netbeans IDE 8)

Truth will set you free

wooer

  • Administrator
  • *****
  • Postova: 1.050
  • Karma: 4
  • It's not bogus, it's an IBM standard
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #2 : 14. Travanj 2011, 19:32 »
... linux je puno slabije rješenje od windoza.
Windowsi imaju cygwin, a linux wine tako da ne postoje velike zapreke u korištenju idealnog rješenja.

Meni osobno je eclipse dobro sjeo pa ne tražim alternativu. Ali to je i stvar kako tko voli prići razvoju; neki prvo kreću od grafičkog dijela pa onda prelaze na logiku i njima je DW dovoljan alat, a oni koji idu obrnutim putem uglavnom su programeri kojima je i N++ dovoljan za većinu zadataka.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity
Documentation & Translation Team Member

erik

  • Administrator
  • *****
  • Postova: 577
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #3 : 14. Travanj 2011, 21:16 »
@Erik probaj Phpdesigner 7 koji je također sam po sebi IDE za sva razvoja okruženja a ima ugrađen FTP client tako da mozes u realnom vremenu editirat datoteke
Možda probam jednom, za sada sam odlučio mučiti se sa Ubuntuom.

Nebi se baš slozio da je Ubuntu loša razvoja okolina ako se dobro postavi i slozi, npr Netbeans je strašan u paru sa Ubuntom radi svoje cijene od nula kn ;D
Nisam rekao da je Ubuntu loš, samo da je vidljivo lošiji od windowsa. Možda mi se to samo čini jer sam navikao na windoze, ali svakako mi nedostaju neke stvari.

Iskreno za neku programersku firmu koja zeli si osigurat razvojno okruženje i ujedno imat dobar sustav predlažem Ubuntu + LAMP + Netbeans IDE 8)

Taj Netbeans mi je naslabija karika (BTW, tek se v.7 priprema, ne postoji v.8 ). Samo uzmimo primjer word wrapa....
Ali može se raditi na njemu.

Windowsi imaju cygwin, a linux wine tako da ne postoje velike zapreke u korištenju idealnog rješenja.
Da, jedino što na prste možeš nabrojati programe koji rade 100% po wineom. Nije to to.

Meni osobno je eclipse dobro sjeo pa ne tražim alternativu.
Probao sam ga, ali mi nikad nije sjeo, posebno na linuxu. Ipak za sada biram netBeans.

..a oni koji idu obrnutim putem uglavnom su programeri kojima je i N++ dovoljan za većinu zadataka.
Do nedavno mi je N++ bio glavni alat.. (nostalgičan uzdah...)


ak su mogli partizani okončati rat možemo i mi deklinirati site
gore-točka-dolje-zarez

wooer

  • Administrator
  • *****
  • Postova: 1.050
  • Karma: 4
  • It's not bogus, it's an IBM standard
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #4 : 14. Travanj 2011, 22:09 »
Do nedavno mi je N++ bio glavni alat.. (nostalgičan uzdah...)
Koliko je meni poznato NPP na Ubuntu radi savršeno pod wine.

Jesi li probao alternative kao što su gEdit (bez pluginova i nije baš nešto), Geany ili SciTE (baziran je na Scintilla komponenti kao i NPP) ?
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity
Documentation & Translation Team Member

erik

  • Administrator
  • *****
  • Postova: 577
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #5 : 14. Travanj 2011, 23:32 »
Geany je ok i ima sličnosti sa N++. Ali za rad mi je sada ok netBeans, a za sitne stvari dovoljan je obični "text editor".
ak su mogli partizani okončati rat možemo i mi deklinirati site
gore-točka-dolje-zarez

karlovic

  • Docs Team Leader
  • *****
  • Postova: 452
  • Karma: 1
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #6 : 15. Travanj 2011, 21:21 »
XP na svim jer nemam licencu za W 7 , Notepad++ za brze i manje  ispravke jer se brzo učita :) , PHP Editor, PHP Coder isto je ok kod nekih editora prednost je brzina učitanja, neki su jednostavni za rukovanje neki jednosavno nezaobilazni. Kao i drugdje sve je stvar navike i poznavanja okoline.

triolatice

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 119
  • Karma: 0
    • Profil
    • Joomla developing
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #7 : 13. Travanj 2013, 23:48 »
Odavno nije nitko ovdje ništa dodao. U nekoliko rijeći o alatima koje ja koristim.

Notepad ++
Za neke brze izmjene ili brzinski pregled samo jednog dokumenta, lokalno ili upravo skinutog sa servera.
Eclipse
Moj favorit jer ima odličnu podršku za večinu jezika. Dobro rješen sustav templete, snipets, dodavanje vanjskih biblioteka, inuativan autokomplete koda.
Kao stvoren za Joomla deweloping .
 
Aptana Studio 3
Isto kao i Eclipse, ali ga koristim za pisanje jQuery koda, malo bolje to ima rješeno nego Eclipse.


To bi bilo u   najosnovnije.

Dario

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 1.022
  • Karma: 26
  • Web/Joomla Developer
    • Profil
    • dBlaze
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #8 : 15. Travanj 2013, 08:50 »
1. Win7 x64, wamp, NetBeans 7.3
     - P.S. preporučam xampp prije wamp-a jer xampp po default dolazi sa svim često korištenim php i apache modulima uključenima dok kod wamp-a to nije slučaj pa sam razbijao glavu satima, nekad i danima zašto mi nešto ne radi da bi na kraju bilo do postavke samog servera...

2. Ubuntu 12.10, LAMP (ručno postavljen), NetBenase 7.3

Na Ubuntu mi je moram priznat daleko ljepše radit samo se treba priviknut na to ako se dosada niste susreli s tim. Windowsima ipak dajem prednost zbog Adobe-a uz koji sam vezan :)
« Zadnja izmjena: 15. Travanj 2013, 08:52 Dario [ORION] »
---
Molim da mi ne šaljete privatne poruke sa zahtjevima za pomoć, takve poruke ignoriram - zato služi forum :)
2b || !2b; this.question();
http://www.dblaze.eu

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 728
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #9 : 25. Travanj 2013, 08:22 »
Pozdrav,

evo da se i ja oglasnim naknadno  ;D

Dugo vremena radio sa PHP Designerom no u zadnje vrijeme se prebacio na Eclipse i čitajući ovaj post potražio malo o Aptana Studio te shvatio da postoji plugin za Eclipse koji dodava sve mogućnosti Aptana Studija

@triolatice što misliš o toj kombinaciji?
Truth will set you free

triolatice

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 119
  • Karma: 0
    • Profil
    • Joomla developing
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #10 : 25. Travanj 2013, 19:06 »
Aptana studio , koristio sam samo nekoliko puta. Za neki manji trening sa jQuery i za pisanje CSS-a.
Sve ostalo sa Eclipse, koji je nešto sporiji kod mene nego Aptana, možda zato što imam više toga instalirano ili općenito. Nisam ništa , bar se ne sječam , nešto naknadno instalirao osim onoga što dolazi sa instalacijom . Sa eclipse  sam nek dan imao nekih problema na Ubuntu, jer mi je prijavljivao da tih paketa nema ili nisu trenutno dostupni. Na windowsima ih imam instalirane.

Ma najveće prednost mi je kod  Eclipse u odnsu na Notepad ++ , što nikako popamtiti naziv mnogobrojnih klasa u Joomli, pa mi je uvike bila "velik tlaka" to tražiti u knjigama. Sjetim se prvih slova , ali onda pogoditi i sintaksu.

Za neke stvari sam si napravio i snipete, koji bolje rade nego na Notepad ++ , zbog predefiniranja varijabli. Kada se naziv neke varijable povavljuje na više mjesta np. 
Sve to ima svojh prednosti , ali ima i mana . Ne tjera me da naučim neke stvari. Tako mogu proči mjeseci rada , a ja se ne trudim da popamtim neke stvari. A to je loše . Jednom ću se naći u situaciji da moram nešto isprogramirati, a nemaš eclipse i onda ću biti u "banani" jer sam se na njega navikao.

<?php
/**
* @version $Id:codesnipets.php 1 2013-03-26 21:12:07Z  $
* @package Triomaker
* @subpackage  Tables
* @copyright Copyright (C) 2013, . All rights reserved.
* @license #
*/
// no direct access
defined('_JEXEC') or die('Restricted access');
jimport('joomla.application.component.view');
JSubMenuHelper::addEntry(
JText::_('COM__SUBMENU_CATEGORIES'),
'index.php?option=com_categories&extension=com_',
$vName == 'categories'
);
 

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 728
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #11 : 25. Travanj 2013, 19:24 »
Pozdrav,

ja sam poprilicno zadovaljan sa ovom kombinacijom pa probaj - zanima me misljenje

No imam pitanje oko eclipsa koj me muci vec par dana - mozda grijesim u postupku :(

Napravio sam svoju funkciju u datoteci funkcije.php te includao datoteku u index.php no problem nastaje kada pišem <?php imefunkcije ?> tj logično mi je da za prvih par slova funkcije izbaci automatski cijelu funkciju

Inače koristio sam PHPDesigner i on tu opciju ima u sebi pa mi je malo čudno...

Jel postoji mogućnost da se sa projektom učitaju sve datoteke koji zadnje korištene iz tog projekta a ne da moram svaki put ih otvarat?
Truth will set you free

triolatice

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 119
  • Karma: 0
    • Profil
    • Joomla developing
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #12 : 25. Travanj 2013, 19:42 »
U tome je i čar svega toga. Dobro je ako si te funkcije malo prije napisao pa se možda sječaš svih njenih imena, ali  nakon nekoga vremena sve to ispari.

Pa ti tada lijepo napravi slijedeće.
Odaberi mišem naziv projekta u file eksploreru  i u properties projekta dodaj "PHP include path",
unutar njega dodaj library i, upravo onaj folder u kojemu  ti je  library datoteka . To ne mora biti jedini folder, to može biti i nekoliko foldera unutar odabranoga.  Dali  mora biti izvan radnog foldera, nisam isprobao. Kod mene je uvijek bila izvan. Ako bib datoteka nije unutar foldera, kopiraj je izvan radnog foldera i satvi u neki folder.

Dali je to jedini i pravilan način , neznam , ali kod mene radi.

Datoteke ti nakon pokretanja nisu otvorene, jer si prije izlaska iz Eclipse sve zatvorio. Ostavi ih snimljene, ali otvorene.
« Zadnja izmjena: 25. Travanj 2013, 19:49 triolatice »

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 728
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Razvojno okruženje
« Odgovori #13 : 25. Travanj 2013, 20:14 »
U tome je i čar svega toga. Dobro je ako si te funkcije malo prije napisao pa se možda sječaš svih njenih imena, ali  nakon nekoga vremena sve to ispari.

Problem jest sto se nezelim sjećat toga - to je jedna od čari IDE kao pojma  ;D

Pa ti tada lijepo napravi slijedeće.
Odaberi mišem naziv projekta u file eksploreru  i u properties projekta dodaj "PHP include path",
unutar njega dodaj library i, upravo onaj folder u kojemu  ti je  library datoteka . To ne mora biti jedini folder, to može biti i nekoliko foldera unutar odabranoga.  Dali  mora biti izvan radnog foldera, nisam isprobao. Kod mene je uvijek bila izvan. Ako bib datoteka nije unutar foldera, kopiraj je izvan radnog foldera i satvi u neki folder.

Dali je to jedini i pravilan način , neznam , ali kod mene radi.

Čitao sam o tome po netu al mi se to činilo wtf ideja - podrazumijeva se da funkciju koju sam napisao sa razlogom jer je zelim negdje koristit a ne da je još napišem i onda pametim - svašta...

Datoteke ti nakon pokretanja nisu otvorene, jer si prije izlaska iz Eclipse sve zatvorio. Ostavi ih snimljene, ali otvorene.

Ovo mi je jasno skroz i tako ja i radim - no malo sam krivo izrazio kada se prebacuje iz projekta u projekt o tome pričam...
Truth will set you free

 

joomla_antivirus_logo