joomla_antivirus_logo

Autor Tema: Dodavanje valuta  (Posjeta: 11689 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lela

  • Gost
Dodavanje valuta
« : 25. Veljača 2011, 09:11 »
Pozdrav svima!

Po povratku s porodiljnog dočekala me nova web stranica firme napravljena u joomli. Do osobe koja ju je izradila nemoguće je doći, a ja nemam nikakve osnove ni predznanja...
Za početak, nikako ne mogu ubaciti valutu - kad ju upišem u VM/admin/valute on ju ne spremi. Isto tako, sve podatke koje upišem u VM/dućan/postavke dućana po izlasku on obriše.

Molim za pomoć!!!

ikiK

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 878
  • Karma: 7
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #1 : 25. Veljača 2011, 09:22 »
Pozdrav,
za početak, kada uđeš u Vm Konfiguracija, da li ti je u zaglavlju ova poruka?
/home/xxx/public_html/administrator/components/com_virtuemart/virtuemart.cfg.php :: Otključano
« Zadnja izmjena: 25. Veljača 2011, 09:26 ikik »
...

Lela

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #2 : 22. Ožujak 2011, 15:21 »
/home/users/mturedsa/public_html/administrator/components/com_virtuemart/virtuemart.cfg.php :: Otključano

sorry, nisam vidjela odgovor  :( (na kojem se neizmjerno zahvaljujem jer sam doslovno izgubljena!!!)

kao što vidiš gore, otključano je... što dalje?

ikiK

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 878
  • Karma: 7
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #3 : 22. Ožujak 2011, 15:56 »
Kopka me da sam imao isti problem, no prošle su dvije godine sigurno, nemogu se sjetit...

Koja je verzija VM-a piše skorz dole u VM konfiguraciji? Ima li na Country List Croatia. Da li je namješteno Croatia u Edit store -->Country:
I da li javlja status spremanja prilikom dodavanja valute u ljevom gornjem kutu (slika u prilogu).
Isto tako pregledaj odgovore na službenom forumu;
http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=24642.0
http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=44149.0
http://bit.ly/hEvlo7

No moram se osvrnut na tvoj uvodni post i ovo;
Citat:
a ja nemam nikakve osnove ni predznanja
naime nebih te htio obeshrabrit niti išta slično no  zanima me kako je web shop složen, da li primate kartice, da li se vrši aktivna prodaja ili služi samo kao katalog. Jer to je dosta velika komponenta u usporedbi s drugima i služi za prodaju i samim time je se treba ozbiljno shvatit. Neznam kakvi su vam planovi no ako se vrši prodaja možda da potražite nekoga tko bi vam bio operator toga? Jer treba ipak imati neka predznanja i osnove prilikom web prodaje.

I kao što rekoh na početku pitanje je postavljeno konkretno i pomoć ćeš dobit ako ima za to mogučnosti ovdje sigurno, slobodno pitaj, no sam sam htio natuknuti gore navedene činjenice.
« Zadnja izmjena: 22. Ožujak 2011, 16:10 ikik »
...

Lela

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #4 : 23. Ožujak 2011, 09:08 »
verzija je 1.1.2, postavke odnosno promjene mi ne sprema, ni u dućanu ni u valutama.

neće biti prodaje, web će nam služiti samo kao katalog!


ikiK

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 878
  • Karma: 7
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #5 : 23. Ožujak 2011, 10:01 »
Prvo to treba ažurirat na zadnju verziju. 1.1.7 , jer verzija koju koristiš je stara 3 godine...
Upute su ovdje: http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=62576.0

A ovdje skini patch :
http://virtuemart.net/downloads
 Patch Package (1.1.2->1.1.7)


Koja je verzija joomle uopće?
...

Lela

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #6 : 23. Ožujak 2011, 11:39 »
1.5.8

skinula sam patch i pročitala upute, ali kako nisam ništa radila po pitanju izrade strukture stranice, bojim se da ne napravim kakvu štetu.
pa ja ne znam ni backup napraviti!!!  :'(

Skipper

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #7 : 23. Ožujak 2011, 11:44 »
Vidi ovako. Dobro ti je ikik dao savjet, ako ne znaš baš ništa po pitanju Joomle i svega što ide uz to, onda je bolje tebi (tvojoj firmi) angažirati nekoga ili da te poduči ili da vam određeno vrijeme dok ti ili netko drugi ne dosegnete potrebnu razinu znanja održava tu vašu web stranicu. Ako već ne možete doći do onoga tko je tu stranicu napravio i pustio vas na milost i nemilost...
Ovdje ćeš, u većini slučajeva, dobiti odgovor na ono što te zanima, ali ipak je, realno, potrebno nekakvo predznanje da bi stvari funkcionirale.
Primjerice, ikika za ruku i neka to sredi ;)

Lela

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #8 : 23. Ožujak 2011, 11:59 »
hvala na pomoći i savjetima!
prije kojih 8, 9 godina krenula sam na tečaj u algebru za web dizajn (nisam ga nikada završila  :nevin:) te sam se prihvatila ovoga jer sam kontala da je to sve tu negdje - jesam blesava!

našla sam na netu nekakav tečaj u trajanju od tjedan dana (martićeva ulica, čini mi se)
ako tko zna išta o tome, sve sugestije i komentari su dobro došli!

Skipper

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #9 : 23. Ožujak 2011, 12:02 »
Samo još dodatno objašnjenje, web dizajn i ovo što tebe muči su sasvim odvojene stvari. Bojim se da na tom tečaju nećeš naučiti ama baš ništa što bi ti pomoglo da riješiš probleme koji te trenutno muče, vezano uz web stranicu tvoje tvrtke...

Lela

  • Gost
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #10 : 23. Ožujak 2011, 12:05 »
ma znam, to sad vidim...
ne znam da li kod nas postoje kakve radionice ili literatura o joomli, tutorijali, bilo šta od kud bih mogla krenuti?


ikiK

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 878
  • Karma: 7
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #11 : 23. Ožujak 2011, 12:18 »
Ne bi se trebala desit šteta, no i to ovisi o tome kako je uopće složeno sada. Pričekaj da se javi još netko, jer sam zadnji update VM-a radio prije više od 2 godine i nemogu se sjetit da li sam imo kakvih poteškoća, no ako ih je i bilo da ih se rješit ;) .

Za beckup možeš koristit dvije stvari, ja ti preporučam obe.
1. Putem c-panela tvog hostera (u ovo nadam se imaš uvid i potrebne podatke za spajanje), treba beckup cjelog home foldera, mailova te baze podataka.
2. Putem joomline komponente Akeeba Backup http://extensions.joomla.org/extensions/access-a-security/site-security/backup/1606

I nakon pravilnog beckupa se praktički možeš i sama igrat s updateom, imaš sve što ti treba da bi sve vratila na staro. U ostalom i hosting provider ima neke svoje pa ako se nisu radile veće promjene u neko ne tako davno vrijeme, i on ti može vratit sve na staro.
« Zadnja izmjena: 23. Ožujak 2011, 12:33 ikik »
...

ikiK

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 878
  • Karma: 7
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #12 : 23. Ožujak 2011, 12:23 »
ma znam, to sad vidim...
ne znam da li kod nas postoje kakve radionice ili literatura o joomli, tutorijali, bilo šta od kud bih mogla krenuti?


Na starom forumu možeš naći neke na hr. jeziku http://www.crojoomla.com/download-zona/cat_view/69-tutorijali.html
Nisu baš za najnovije verzije ali sigurno će koristit.
Što se tiće radionica, prvo okupljanje s raznim programom je bilo 15.siječnja što se uostalom može naći i na početnoj stranici ovoga foruma, http://joomla-hrvatska.com/ te na ovom forumu http://forum.joomla-hrvatska.com/index.php?board=14.0 , prati nas i dalje siguran sam da će uskoro biti toga još ;)

U među vremenu preporučam službenu joomla dokumentaciju na engleskom.

I moram reći da je stvarno teško kretat od već "gotovog" s greškama, bolje krenut iz početka da bi se savladalo početno i osnovno gradivo oko cijelog funkcioniranja joomle...
« Zadnja izmjena: 23. Ožujak 2011, 12:30 ikik »
...

wooer

  • Administrator
  • *****
  • Postova: 1.050
  • Karma: 4
  • It's not bogus, it's an IBM standard
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #13 : 23. Ožujak 2011, 12:36 »
Update joomle se radi po principu da skineš odgovarajući patch i samo ga otpakiraš u direktorij gdje ti se nalazi joomla.
Update VM-a je jednostavno izvršiti kroz VM sučelje gdje postoji opcija za automatsko preuzimanje i instaliranje patcha.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity
Documentation & Translation Team Member

ikiK

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 878
  • Karma: 7
    • Profil
Odg: Dodavanje valuta
« Odgovori #14 : 23. Ožujak 2011, 12:39 »
Update joomle se radi po principu da skineš odgovarajući patch i samo ga otpakiraš u direktorij gdje ti se nalazi joomla.
Update VM-a je jednostavno izvršiti kroz VM sučelje gdje postoji opcija za automatsko preuzimanje i instaliranje patcha.
Što se tiće VM-a, naišo sam na dosta topica u kojima oni sami kažu da ne radi na nekim verzijama, te se update vrši po istom principu kao joomla. No u svakom slučaju treba probat prvo automatski update.
...

 

joomla_antivirus_logo