joomla_antivirus_logo

Autor Tema: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5  (Posjeta: 10516 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

etagure

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 44
  • Karma: 0
    • Profil
Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« : 24. Svibanj 2013, 18:13 »
Prepostavljam kad bi iz admin panela joomle 2.5 prešao na J3.1 nastali bi problemi, jer template i moduli nisu kompatibilni sa J3.1
Molim savjet kako napraviti nadogradnju. Dali je moguće instalirati novije verzije templatea i modula koje su kompatibilne sa J3.1 na J2.5 ili moram nadograditi prvo Joomlu na 3.1 pa tek onda instalirati template i module?
Hvala

triolatice

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 119
  • Karma: 0
    • Profil
    • Joomla developing
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #1 : 25. Svibanj 2013, 07:53 »
Iz moga maloga i skromnoga iskustva zaključio sam da automatika ne funkcionira na zadovoljavajući naćin . Posao koji sam želio brzo obaviti i tako uštedjeti vriejme svodio se na to da sam se nalazio u poziciji da nisam znaš što uzrokuje probleme, od toga da nije nešto radilo, nije se prikazivao nikakav sadržaj i slično. Na kraju sam instalirao joomla 3.0 i prenio sadžaj rućno, metodom instaliranja kompatibilnih komponenti , kopiranjem tablica , kopiranjem slika i slično.
Moj savjet ti je ako su ti stranice malo veće i veoma važne , sve radi sa napravljenim backupom i ne koristi automatku za prelazak ili nadogradnju. Odluka je na tebi.

etagure

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 44
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #2 : 25. Svibanj 2013, 10:30 »
Hvala triolatice, izgleda da ću tako i napraviti...Instalirati Joomlu 3.1 i ručno prebaciti....uh kad se samo sjetim prebacivanja sa J1.5 na J2.5 pa sad na isti način na 3.X
Kako to imaju riješeni drugi CMS-ovi (Wordpress)

triolatice

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 119
  • Karma: 0
    • Profil
    • Joomla developing
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #3 : 25. Svibanj 2013, 14:00 »
...uh kad se samo sjetim prebacivanja sa J1.5 na J2.5 pa sad na isti način na 3.X
Kako to imaju riješeni drugi CMS-ovi (Wordpress)


Vjerojatno mnogima nije jasno zašto je to tako pa ću malo pokušati to i objasniti.
Ove tri verzije joomle se osim po kodu , razlikuju i po samoj koncepciji. Verzija 2.5 unosi novi naćin kontrole pristupa sadržaju i to po principu tko što može da vidi i što tko može da radi.
To nije postojalo u verzijama prije  toga pa neka  detaljnija  kontrola sadržaja i nije postojala ili se pokušavala na neki način nadoknaditi raznim dodatnim komponentama.


Kod Joomla 3.0 iznova su napisane mnogobrojne klase, koje unose mnogobrojne mogućnosti, a neke su pruzete iz popisa želja korisnika. Za sada mali broj komponenata je napisan samo za verziju 3.0 već je prilagođen da može raditi i pod tom verzijom.  Kod prebacivanaj podataka na novu verziju dobro je znati ..


Tablice gdje se nalaze vaši ćlanci su jednake pa ih možete jednostavno kopirati !


Sjetio sam se i e-comerce aplikacije VirtueMart , verzija 2.0 radi i pod 2.5 verzijom, ali to je daleko od apliacije za Joomla 2.5 , samo je prilagođena da uopće može raditi pod 2.5. Iz tih razloga ne postoje instalacione datoteke za pluginove koji dolaze sa VM, pa meni osobno tu neke stvari nisu najjasnije.




Kod WP nemate tako skokovite prelaske iz verzije u verzije.

Nathan_01

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 39
  • Karma: 1
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #4 : 25. Svibanj 2013, 22:10 »
Gdje se nalaze te tablice?
Mislim da ću i ja morati sve ručno.

Jel mi se u tom slučaju neće promijeniti već postojeći url linkovi na članke?

oKRamxII

  • Ozbiljan forumaš
  • ****
  • Postova: 349
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #5 : 13. Lipanj 2013, 16:25 »
S 1.5 na 2.5 sam prebacivao članke ručno, meni osobno taj automatski upgrade nije funkcionirao. Baš me zanima hoće li kad budem prebacivao s 2.5 na 3.5 biti isto tako problematično.

cicnavi

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 1
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #6 : 26. Veljača 2014, 10:36 »
Pozdrav,
tema je stara, ali mislim da bih ipak trebao dati ovaj prijedlog.
Naime, također imam instalaciju Joomla 2.5 i htio sam prijeći na Joomla 3.X. Prvo sam testirao upgrade na kopiji stranice bez ikakvih modifikacija, ali naravno dogodile su se greške i čitava stvar je pukla. Stranica je bila neupotrebljiva. Greške su uzrokovale dodatni pluginovi i komponente koje sam naknadno instalirao i koje nisu kompatibilne sa Joomla 3.x. Dakle, ti pluginovi i ostale dodane komponente se moraju prvo maknut.
Ja sam to napravio na ovaj način. Pomoću Akkeba backup ekstenzije napravio sam potpuni backup postojeće Joomla 2.5 stranice.
Napravio sam novu mysql bazu na istom serveru, te sam pomoću Akkeba Kickstart praktički napravio kopiju postojeće Joomla 2.5 stranice koja je onda koristila tu drugu mysql bazu. Također, ta kopija stranice je bila u drugom folderu. Npr. glavna stranica mi je bila u "/public_html" folderu, a ta kopija mi je bila u "/public_html/joomlatemp" folderu. Dakle, dobio sam dvije istovjetne instalacije Joomla 2.5 koje koriste različite baze.
Da google nebi lovio tu čitavu novu kopiranu stranicu, u robots.txt datoteci sam naveo da ne pretražuje taj folder u kojem mi je kopija stranice. Također, u .htaccess sam postavio da je potrebna autentikacija korisnika za pristup toj kopiji stranice.

E sad kad sam imao čitavu kopiju stranice, napravio sam sljedeće. U kopiji stranice sam deinstalirao apsolutno sve pluginove, module, ekstenzije, template, koji nisu orginalno došli sa Joomla instalacijom. Naravno, zbog toga će vaša stranica vjerojatno izgledat loše, nepotpuno, ali je stvar u tome da ćete i dalje imat sadržaj. Dakle, kada sam to sve počistio, napravio sam nadogradnju kroz Joomla update opciju. Stvar je prošla...
Sada kada sam imao Joomla 3.x verziju zajedno sa sadržajem, tražio sam sve pluginove, novi template, itd. koji su kompatibilni sa Joomla 3.x. Hvala Bogu, Akkeba backup je tu prva liga i bilo mi je najvažnije da sa njom opet mogu napraviti backup Joomla 3.x stranice. Dakle, kada sam posložio apsolutno sve u toj kopiji stranice koja je sada Joomla 3.x, napravio sam potpuni backup pomoću akkeba backup. Tada sam pomoću akkeba kickstart čitavu stvar prebacio ponovno u početni "public_html" folder i u orginalnu bazu.

Dakle, na ovaj način vaša trenutna stranica čitavo vrijeme ostaje aktivna dok vi radite na update-u na drugom mjestu. Pazite da uvijek imate spremljen backup. Neka jedna kopija bude na serveru, a jedna na vašem lokalnom računalu. Pazite i koju verziju PHP-a će te omogućit. Za Joomla 3.x je preporučena viša verzija...

Pozdrav

karlovic

  • Docs Team Leader
  • *****
  • Postova: 452
  • Karma: 1
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #7 : 03. Travanj 2014, 13:10 »
Evo da ja napišem oko migracije Joomla! sa ove ili one na ovu ili onu verziju. To je najveći propust moguće namjeran jednog CMS-a koji imalo drži do sebe. Bar ja tako mislim.
Jednostavno je nevjerojatno kako to nije uako već nije bilo u verziji 1.5 ugrađeno sastavni dio Joomla! CMS-a unutar 2.5 ili više ... nego se mora instalirati ova ili ona inačica više ili manje funkcionalna a nekima potpuno nejasna.
Nije li logično da će imalo ozbiljan korisnik Joomla! CMS-a kad tad preći na novu verziju jer staroj kad tad prestaje službena podrška i nadogradnja? Pa onda kako nije u interesu da to bude sastavni dio Joomla! CMS-a nego da se sve prepusti ovim ili onim joomla komponentama.... koje nisu službeni dio Joomla! CMS-a.
Neshvatljivo. A kad uguglate sljedeće
Citat:
You are added content, the Joomla installation must to be empty
odgovori su doslovno copy paste tehnikom svi pa isti, nitko ne pita da li je ili nije instalacija čista i da je moguće do problema došlo zbog ečeg drugog ...
Citat:
probably best to start clean (with no sample data) - in the old JUpgrade there was a "Cleanup - Delete previous migration" setting in the Params, but I do not see this within the Option Settings for JUpgradePRO
Vaša iskustva ako ste prelazili su kakva?

miki

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 199
  • Karma: 6
  • Joomla podrška, prilagodba mobilnim uređajima
    • Profil
    • Igre, forum i uradi sam
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #8 : 03. Travanj 2014, 14:13 »
U pravilu se dobro pripremim (psihofizički), sve sajtove kopiram na lokalno računalo (Wamp), lupim update automatikom i ispravljam greške koje se dešavaju. sve sredim srihtam podesim, nazajebavam se dobrano nekoliko dana. I onda fino prebacim sve to s Windoze i lokalnog na server nazad. Manje sajtove upgrade-ujem tako da ih prvo podignem u nekom od subfoldera na serveru i dotjeram do te mjere da sam zadovoljan te ih prebacim na pravu lokaciju (root). Sve u svemu totalno bedasto i nepotrebno. Ako se već dižu na noviju verziju i određene komponente koje nisu sastavni dio Joomla CMS-a onda bi bar članci i ostalo vezano za osnovu Joomla sustava trebalo bez problema da se digne na novu verziju. tekst je tekst. U zadnjim verzijama su dodano ocjenjivanje, pa u 3,2 tagovi no ako to nemam u staroj verziji zašto je problem prebaciti članke bez problema nativno u sustavu (pitam se i ja?).
E sad svidio mi se novi sustav 3.2 no naježim se od pomisli da prebacujem sajtove koje sam prošle godine prebacivao na 2.5 a možda i nije toliki problem :)...!?'!??

Nathan_01

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 39
  • Karma: 1
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #9 : 03. Travanj 2014, 22:54 »
Ma joj, što su sve zakomplicirali, koma.

Dario

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 1.059
  • Karma: 30
  • Web/Joomla Developer
    • Profil
    • dBlaze
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #10 : 04. Travanj 2014, 08:20 »
Ma joj, što su sve zakomplicirali, koma.

Da, inače u stvarnom svijetu stvari puno drugačije funkcioniraju... Kupiš auto i za 3 godine odeš u servis, uzmeš mašinu od novijeg modela i bez problema staviš u svoj stvari. To je nešto normalno valjda.. :)
---
Molim da mi ne šaljete privatne poruke sa zahtjevima za pomoć, takve poruke ignoriram - zato služi forum :)
2b || !2b; this.question();
http://www.dblaze.eu

miki

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 199
  • Karma: 6
  • Joomla podrška, prilagodba mobilnim uređajima
    • Profil
    • Igre, forum i uradi sam
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #11 : 04. Travanj 2014, 13:55 »
Da, inače u stvarnom svijetu stvari puno drugačije funkcioniraju... Kupiš auto i za 3 godine odeš u servis, uzmeš mašinu od novijeg modela i bez problema staviš u svoj stvari. To je nešto normalno valjda.. :)
Joomla site ne možeš porediti sa autom, mobitelom, šminkom i pudikerom koju kad ti dosadi kupiš novu. Sajt kad kreneš razrađivati i organizirati, seo optimizirati, paziti na linkove, riječi, niše, tematike, slike, forumske rasprave, komentare,... prije bi rekao da je to ko neko dijete od bebe pa do uspješnog tinejdžera i dalje.

etagure

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 44
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #12 : 04. Travanj 2014, 22:48 »
Ma smo bih volio znati jednu stvar. Kad napravim upgrade na 3.x (kad se pripremim psihofizički kako je to rekao MIKI). Dali će i iduće nadogradnje na 4.x biti na taj način. Sve mi je više žao što nisam wordpres izabrao..

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 730
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #13 : 05. Travanj 2014, 09:41 »
Ma smo bih volio znati jednu stvar. Kad napravim upgrade na 3.x (kad se pripremim psihofizički kako je to rekao MIKI). Dali će i iduće nadogradnje na 4.x biti na taj način. Sve mi je više žao što nisam wordpres izabrao..

Još ti nije kasno preć na BLOG platformu  ;D
Truth will set you free

etagure

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 44
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Prijelaz na Joomlu 3.1 sa J2.5
« Odgovori #14 : 05. Travanj 2014, 10:50 »
Ma neću, Joomla mi je ušla u krv, i previše sam uložio u raznorazne componente, module i pluginove. Mada za moj tip site-a bi bila odlična "Blog" platforma...
Hvala

 

joomla_antivirus_logo