joomla_antivirus_logo

Autor Tema: Problem sa joomle (općenito)  (Posjeta: 3803 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

ljubofolka

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 3
  • Karma: 0
    • Profil
Problem sa joomle (općenito)
« : 08. Siječanj 2013, 09:22 »
Pozdrav,

Nisam siguran da li pišem o svojem problemu na pravom mjestu ali listajući teme na forumu nisam naišao
na ništa slično da je otvoreno pa ću eto, probati pitati ovdje.

Naime, ja sam laik u svemu ovome ali brzo kopčam pa vjerujem da ću moć riješiti problem koji me zadesio
uz Vašu malu pomoć.

Jedan kolega koji je prije radio samnom je napravio web- stranicu za tu firmu u kojoj radi.. kako je otišao iz firme
tako je ostala i ta web stranica koju nije imao tko održavati. Kako je odlazio ostavio mi je pristupne podatke cpanelu
što je bilo oke za neke osnovne stvari koje znam napraviti.

Pravi problem se pojavio prije par dana kada nam je stranica hakirana, no to nam je riješila firma
kod koje imamo hosting uz napomenu da nam je stranicu napala maliciozna skripta te da što prije moramo instalirati joomla upgrade.

evo mail koji mi je poslao čovjek.
"kako je kroz vase web stranice propustena maliciozna skripta koja je "srusila 5 web-ova, bili smo prisiljeni postaviti dodatno osiguranje.
Molim vas da mi sto hitnije javite osobu ili tvrtku koja ce izvrsiti upgrade Joomle na vasim serverima."

Kako nemamo nikoga tko bi to napravio ja sam pitao tog čovjeka može li on to nadograditi pošto ima šifre i sve, on mi odgovara:

"Postovani,
kako ste vi ostali na nekoj prastaroj verziji - ne znam kojoj, a sada je aktualna verzija 2.5 (za developere se nudi 3.0), uopce ne znam kako bi se to nadogradilo, niti mi to radimo.
U nasu uslugu ukljucen je tzv "Installatron" - program koji vrlo jednostavmo uz 3-4 klika instalira bilo koji popularni program s Interneta, a uz to vas obavijestava o novim verzijama. On se nalazi unutar Cpnaela.
Problem je sto vasa Joomla NIJE instalirana uz pomoc tog pomagala, a onaj tko je to instalirao, napravio je to direktno koristeci Joomla instalaciju.
Najbolje bi bilo da vam to ta osoba napravi, jer ocigledano zna sto radi.
Najnovija verzija Joomle i sve relevantno (upute - nadogradnje) mozete pogledati na:
http://www.joomla.org/download.html"

Temeljem svega viđenog ja sam u cpanelu našao joomle kao aplikaciju gdje se jednim klikom može instalirati ali mi je jedan kolega rekao da
ne radim to ako ne znam jer da bi mogao napraviti još veću štetu.

Što se tiče mailova i ostalog, sve radi super samo je onemogućen pristup web stranici tj javlja se ovo:



.. nakon što upišem un i pw koji sam dobio od tog lika koji drži hosting to mi se i dalje pojavljuje kao i svim
posjetiteljima weba.

Ono što meni treba je da napravim bilo šta samo da se to makne.

Ima li nade da ovo sam riješim?

p.s. isprike na podužem postu


Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 730
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #1 : 08. Siječanj 2013, 09:44 »
Bok, nema tu nekog jedistvenog riješenja. Treba vidit koja je verzija joomle pa sukladno tome vidit sto se moze napravit...

Ovo sto je zakljucano je "lock" na folder gdje stoji stranica te napravljeno od strane hosting firme kako se nebi napravio jos veci problem, prije toga svega treba pogledat da nije ostao koji dio "nezgodnog" koda...
Truth will set you free

ljubofolka

  • Novi forumaš
  • *
  • Postova: 3
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #2 : 08. Siječanj 2013, 13:24 »
Kaže mi čovjek: "Problem je sto vasa Joomla NIJE instalirana uz pomoc installatrona, a onaj tko je to instalirao, napravio je to direktno koristeci Joomla instalaciju." - tako da ni ne znam gdje bi pogledao di je ta verzija joomle pošto je ne mogu nać unutar cpanela tj ona kao takva kad idem na find ne postoji.

Da li se može nešto loše dogoditi ako tipa sad instaliram joomlu preko cpanela i pokrenem ju da radi..?

zvonac99

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 177
  • Karma: 0
    • Profil
    • FVK-Petrinja
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #3 : 08. Siječanj 2013, 13:50 »
Da se malo i ja ubacim u temu, moj savjet ti je da ipak ništa nediraš, radije neka tvoja firma angažira stručnu osobu koja se bavi takvim stvarima nego da to radite tako 'preko koljena' jer se stvarno može napraviti šteta, pa da spomenem neke od mogućih problema:

1. encoding stare joomle i novije verzije nije isti, potrebna konverzija.
2. struktura sadržaja stare joomle i novije verzije nije ista, isto vrijedi kao i za točku 1
3. ako ima kakve dodatne scripte, componente, module ili plugine ništa od toga navedenoga neće raditi na novijoj verziji, vidi točku 1 + traženje dali su ti dodatci napisani za noviju verziju.
4. sam predložak/template nemože se primijeniti na novoj verziji joomle jer struktura predloška nije ista, ili redizaj ili novo pisanje takvog predloška.
.....nakon cijelog posla potrebno je odraditi SEO i SEF

...naveo sam ti samo 4 ključna problema od još bezbroj drugih mogućih problema, bez obzira za tvojom željom za učenje gledaj na to ovako, kao da želiš sa B kategorijom sjesti u F1 bolid, to jednostavno tako ne ide :)
I noga u dupe je korak naprijed

Mislav

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 104
  • Karma: 9000
  • System, hosting & server administrator
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #4 : 08. Siječanj 2013, 14:03 »
Kaže mi čovjek: "Problem je sto vasa Joomla NIJE instalirana uz pomoc installatrona, a onaj tko je to instalirao, napravio je to direktno koristeci Joomla instalaciju." - tako da ni ne znam gdje bi pogledao di je ta verzija joomle pošto je ne mogu nać unutar cpanela tj ona kao takva kad idem na find ne postoji.

Da li se može nešto loše dogoditi ako tipa sad instaliram joomlu preko cpanela i pokrenem ju da radi..?

Ne razumijem kakve veze ima da li ti sam instaliras Joomlu ili preko autoinstallera, tko god da ti je to rekao .... mislim bezveze. Ako ti je i to sam hosting rekao onda stvarno nemam komentara.

Instaliraj ti kako znaš i radi tako, ako će ti nešto govoriti, mijenjaj providera.

Usput, verzije joomle mozes vidjeti:
1.5 - libraries/joomla/version.php
2.5 - libraries/cms/version/version.php

@tvoj prvi post
ono što su napravili - ubacili su ti:
.htaccess
.htpasswd

tj. zabranili pristup public folderu i njemu se moze pristupiti iskljucivo ako imas username i password. Jednostavno pronađi ta dva file-a i pobriši ih.

Ukratko, pošto se radi o cPanelu savjetujem sljedeće:
- napraviti fullbackup i skinuti ga lokalno
- napraviti neki index.html lokalno sa sadržajem nešto tipa - USKORO dolazimo, staviti kontakt / logo / nešto treće
- pobrisati SVE fileove na serveru i uploadati taj index.html koji je izrađen
- pošto imaš skinuti fullbackup lokalno, radiš stranicu u Joomli, kad je gotovo stavis gore bazu i uploadas joomla, maknes taj html file, promijenis potrebne putanje u configuration.php i to je to

Tako bi ja napravio. E sad je na tebi red kako ćeš krenuti i obaviti ovo  ;)

U svakom slučaju sretno!
« Zadnja izmjena: 08. Siječanj 2013, 14:04 Mislav [ORION] »
System, hosting & server administrator
http://mislav.eu/

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 730
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #5 : 08. Siječanj 2013, 14:16 »
Ne razumijem kakve veze ima da li ti sam instaliras Joomlu ili preko autoinstallera, tko god da ti je to rekao .... mislim bezveze. Ako ti je i to sam hosting rekao onda stvarno nemam komentara.

Naime radi se o tome sto autoinstall scripte u svom "backendu" prikazuju koja je verzija instalirana na toj domeni ili pod domeni i to je to...

Slažem sto je @Mislav napisao i ja bih tako postupio no ipak bi se zapitao koliko je to velik zalogaj i hoces li ga do kraja progutat  ;D

Truth will set you free

Mislav

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 104
  • Karma: 9000
  • System, hosting & server administrator
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #6 : 08. Siječanj 2013, 14:35 »
Ne razumijem kakve veze ima da li ti sam instaliras Joomlu ili preko autoinstallera, tko god da ti je to rekao .... mislim bezveze. Ako ti je i to sam hosting rekao onda stvarno nemam komentara.

Naime radi se o tome sto autoinstall scripte u svom "backendu" prikazuju koja je verzija instalirana na toj domeni ili pod domeni i to je to...

Neznam da li sam dobro razumio, ove autoinstall scripte, to mislis na autoinstaller? Koliko ja znam, sve joomle koje sam ručno instalirao imaju u backendu verziju napisano, mislim da je to po defaultu bez obzira da li je rucno ili preko installera.
« Zadnja izmjena: 08. Siječanj 2013, 14:37 Mislav [ORION] »
System, hosting & server administrator
http://mislav.eu/

zvonac99

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 177
  • Karma: 0
    • Profil
    • FVK-Petrinja
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #7 : 08. Siječanj 2013, 14:45 »
@Mislav, mislim da kolega @Onebeat misli na to da vidiš u cPanelu koja ti je verzija instalirana i dali postoji novija te si (prepostavljam jer to nisam nikad radio) imao mogućnost instalirati noviju verziju, no kako je to sad odlično riješeno u samoj joomli više nema potrebe za tim
I noga u dupe je korak naprijed

Mislav

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 104
  • Karma: 9000
  • System, hosting & server administrator
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #8 : 08. Siječanj 2013, 15:10 »
Aha to, moguće moguće. Tako update-ove nikad nisam radio :)
System, hosting & server administrator
http://mislav.eu/

Onebeat

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 730
  • Karma: 10
  • Ajmo sada za ozbiljno....
    • Profil
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #9 : 08. Siječanj 2013, 19:13 »
Aha to, moguće moguće. Tako update-ove nikad nisam radio :)

Upravo tako  ;D

Imas mogucnost update al jos bitnije imas mogucnost da vidis koja je verzija joomle instalirana ;D

Ja sam htio samo pojasnit ovo sto je "xy hoster" naveo, nista drugo...

p.s. moje joomle su instalirane/upgradeane ručno neka se primi na znanje :pivo: 8)
Truth will set you free

Dario

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 1.053
  • Karma: 29
  • Web/Joomla Developer
    • Profil
    • dBlaze
Odg: Problem sa joomle (općenito)
« Odgovori #10 : 09. Siječanj 2013, 08:46 »
Eto za početak se logiraj u backend i na dnu stranice ti piše o kojoj verziji Joomle se radi...
---
Molim da mi ne šaljete privatne poruke sa zahtjevima za pomoć, takve poruke ignoriram - zato služi forum :)
2b || !2b; this.question();
http://www.dblaze.eu

 

joomla_antivirus_logo