joomla_antivirus_logo

Autor Tema: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?  (Posjeta: 10486 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« : 07. Studeni 2012, 10:27 »
Zbog SEO a i Google i ostalih web pretraživača razmišljam napraviti dvije web stranice.
URL za pristup web stranicama
- hrvatski tekst na njoj =>  www.domena.com/index.php(joomla1-hr)
- engleski tekst na njoj, recimo => www.domena.com/engleski/index.php(joomla2-eng)

dakle nema potrebe za prevođenjem. U stvari ove dvije web stranice su identične po svemu, rasporedu linkova, članaka, i ostalih elemenata u Joomla a jedina razlika je što je prva na HR jeziku a druga na ENG jeziku.

1. Može li se to na ovaj zamišljeni način odraditi?
2. Ako je odgovor na prvo pitanje Da, mogu li jednostavno instalirati još jednu Joomla u folder "engleski" ili nekako kopirati postojeće datoteke i bazu pa eve ručno prevesti na engleski.

Cilj mi je imati dvije stranice koje bi u odnosu na jezično pismo imale svoje meta tagove i ostale elemente vezane za jezično pismo. Uz to želim privući visitore iz cijelog svijeta koji koriste engleski jezik za surfanje.
Uz to želim da pretraživači to vide kao dvije odvojene web stranice pa tako i respektiraju web.

Dakle bez izbora prevođenja na stranici, jer imam info d aza SEO pretraživači više respektiraju ovakav način stranice.

Ima li tko savjete i već iskustva za nešto ovako kako sam naveo, nadam se da ste shvatili što želim. Ako trebaju dodatna poijašnjenja pitajte ;)
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #1 : 10. Studeni 2012, 21:08 »
Izgleda da moram na svjetsku razinu :(
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

erbi

  • Ozbiljan forumaš
  • ****
  • Postova: 370
  • Karma: 0
    • Profil
    • Radio Tomi
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #2 : 11. Studeni 2012, 10:12 »
Naravno da možeš. U svaki folder možeš ubacit jednu joomlu.

oKRamxII

  • Ozbiljan forumaš
  • ****
  • Postova: 349
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #3 : 12. Studeni 2012, 09:31 »

Dakle bez izbora prevođenja na stranici, jer imam info d aza SEO pretraživači više respektiraju ovakav način stranice.


Link neki :-)?

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #4 : 12. Studeni 2012, 15:05 »
Link neki :-)?
Ne razumijem kakav link hoćeš?
Ovo je moja web stranica www.ic.ims.hr koja je pisana u HTML formatu
Želim je prebaciti na novu domenu ali tako da imam dvije Joomla CMS web stranice. Jednu na HR a drugu (identičnu i nezavisnu) ali na ENG jeziku.

Mislio sam izraditi CMS Joomla na HR pa kada završim jednostavno kopirati u drugi folder na serveru, pa potom prevesti dijelove teksta a slike su već insertirane u članke. Duplicirao bi SQL bazu i napravio preinake na njoj. Jedino ne znam je li problem sa URL linkovima koji vode na članke ali sam to mislio odraditi kroz find/replace i prepraviti linkove? Ili možda ja dobro ne razmišljam zbog mog ne znanja kako funkcionira Jommla, u stvari zato postavljam pitanja ovdje na forumu u nadi da će neto dati dobar savjet ali uz savjet i detaljna upustva kako to odraditi a ne samo "uradi to i to"! :(

Što time dobivam (bar ja mislim)
Ne moram ponovno importirati slike u članke (a slika je preko 5100 a članaka preko 1600).
Jednostavno na kopiji odradim prijevod i preinake na ENG i na kraju imam dvije Joomla web stranice koje su nezavisne.

Nadam se da si me sada možda bolje shvatio?
pozz i hvala ti na zainteresiranosti
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

erbi

  • Ozbiljan forumaš
  • ****
  • Postova: 370
  • Karma: 0
    • Profil
    • Radio Tomi
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #5 : 12. Studeni 2012, 15:54 »
Pa šta tebi nije jasno? Uradi HR joomlu i kad bude završena uradi backup (akeba, ...), napravi bazu, napravi folder eng (ili nešto po izboru), kopiraj backup u ovaj folder i install. To je sve. Tako češ imat dvije nezavisne joomle, a sva putanja za slike če bit OK.

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #6 : 12. Studeni 2012, 21:46 »
Uradi HR joomlu i kad bude završena uradi backup (akeba, ...),
isprobao ja Akebu i Kickstart na localhostu ali to ne funkcionira kako treba (barem meni). Ne mogu editirati nijedan članak tj. klikom na članak ništa se ne gogađa samo bijela podloga (iako url adresa postoji gore u browseru)

edit:
isto tako ne mogu vidjeti nijedan članak (klikom na link) osim naslovnice
« Zadnja izmjena: 12. Studeni 2012, 21:59 Ivan_C »
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

erbi

  • Ozbiljan forumaš
  • ****
  • Postova: 370
  • Karma: 0
    • Profil
    • Radio Tomi
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #7 : 12. Studeni 2012, 22:01 »
Neznam, jer akebe ne upotrebljavam. Ja sve kopiram putem ftp, uphpmyadmin napravim sql, import podataka, i ispravim configuration.php. To je sve.

Dario

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 1.059
  • Karma: 30
  • Web/Joomla Developer
    • Profil
    • dBlaze
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #8 : 13. Studeni 2012, 10:07 »
Neznam, jer akebe ne upotrebljavam. Ja sve kopiram putem ftp, uphpmyadmin napravim sql, import podataka, i ispravim configuration.php. To je sve.

Potpis... sve ovo štima, a varijable koje je potrebno zamjeniti u configuration.php-u su
public $user = 'DataBase username';
public $password = 'DataBase password';
public $db = 'DataBase name';
...
...
public $log_path = '/putanja_do_foldera_gdje_je_joomla/logs';
public $tmp_path = '/putanja_do_foldera_gdje_je_joomla/tmp';
---
Molim da mi ne šaljete privatne poruke sa zahtjevima za pomoć, takve poruke ignoriram - zato služi forum :)
2b || !2b; this.question();
http://www.dblaze.eu

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #9 : 13. Studeni 2012, 18:59 »
Neznam, jer akebe ne upotrebljavam.
Ne znam zašto si mionda predložio Akeba ;)

Citat:
Ja sve kopiram putem ftp, uphpmyadmin napravim sql, import podataka, i ispravim configuration.php. To je sve.
Mogao si to i meni reći jer sam ja upravo tako i razmišljao samo nisam znao kako i što sa SQL bazom i da li se uopće tako može (vidi moj prvi post)
Ajde probat ću i to kad budem imao vremena

Potpis... sve ovo štima, a varijable koje je potrebno zamjeniti u configuration.php-u su
Varijable su u redu.
Jedini problem je taj što nema nijednog članka osim naslovnice na akeba bacukupu :(

hvala obojici na javljanju
pozz
« Zadnja izmjena: 13. Studeni 2012, 19:01 Ivan_C »
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

oKRamxII

  • Ozbiljan forumaš
  • ****
  • Postova: 349
  • Karma: 0
    • Profil
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #10 : 14. Studeni 2012, 01:06 »
Link neki :-)?
Ne razumijem kakav link hoćeš?
Ovo je moja web stranica www.ic.ims.hr koja je pisana u HTML formatu
Želim je prebaciti na novu domenu ali tako da imam dvije Joomla CMS web stranice. Jednu na HR a drugu (identičnu i nezavisnu) ali na ENG jeziku.

Mislio sam izraditi CMS Joomla na HR pa kada završim jednostavno kopirati u drugi folder na serveru, pa potom prevesti dijelove teksta a slike su već insertirane u članke. Duplicirao bi SQL bazu i napravio preinake na njoj. Jedino ne znam je li problem sa URL linkovima koji vode na članke ali sam to mislio odraditi kroz find/replace i prepraviti linkove? Ili možda ja dobro ne razmišljam zbog mog ne znanja kako funkcionira Jommla, u stvari zato postavljam pitanja ovdje na forumu u nadi da će neto dati dobar savjet ali uz savjet i detaljna upustva kako to odraditi a ne samo "uradi to i to"! :(

Što time dobivam (bar ja mislim)
Ne moram ponovno importirati slike u članke (a slika je preko 5100 a članaka preko 1600).
Jednostavno na kopiji odradim prijevod i preinake na ENG i na kraju imam dvije Joomla web stranice koje su nezavisne.

Nadam se da si me sada možda bolje shvatio?
pozz i hvala ti na zainteresiranosti

Malo sam bio u žurbi pa nisam bio precizniji. Namjerno sam quotao samo ovaj dio kad kažeš da imaš "info" vezan uz to da SEO pretraživači više respektiraju ovakav način pretrage stranice pa kad sam rekao "Link neki" mislio sam da imaš neki članak o tome (detaljnije) pa da pročitam.

Što se baš tvoje teme tiče, meni je to ok, uostalom najbitnije je da bude kako tebi više odgovara.

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #11 : 14. Studeni 2012, 14:39 »
Malo sam bio u žurbi pa nisam bio precizniji.
Hvala tebi na zainteresiranosti uopće bez obzira na rješenje problema. ;)

BTW:
Problem ostaje i dalje da u osnovnoj instalaciji Joomla CMS-a sve štima na WAMP serveru
Ali ne štima na kopiji Akeba backupa u folderu /engleski/. Dakle imam samo naslovnicu a do ostalih članaka ne mogu doći.
Ima li tko ideju da zna u kom smjeru riješavati problem.
Daj nabacajte to na hrpu da idem redom isprobavati ;)
pozz
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

Dario

  • Global Moderator
  • *****
  • Postova: 1.059
  • Karma: 30
  • Web/Joomla Developer
    • Profil
    • dBlaze
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #12 : 15. Studeni 2012, 12:33 »
Ajd nam prvo točno objasni što je do sad napravljeno pa ćemo probati riješit :)

Uglavnom kad kopiraš, dakle, cijelu joomlu u novi folder moraš napraviti nekoliko stvari
1. napraviti dump baze, kreirati novu i importirati taj dump - preporučam ti da iz sigurnosnih razloga promjeniš prefix tablica (otvoriš u notepadu i find&replace)
2. u configuration.php u root-u joomle
  • promjeniti prefix tablice (ako je mijenjan)
  • promjeniti ima / korisnika / password baze podataka
  • promjeniti putanje do tmp i logs foldera
3. preporučeno promjeniti password superadministratora

i to mora radit....
---
Molim da mi ne šaljete privatne poruke sa zahtjevima za pomoć, takve poruke ignoriram - zato služi forum :)
2b || !2b; this.question();
http://www.dblaze.eu

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #13 : 18. Studeni 2012, 23:01 »
Ajd nam prvo točno objasni što je do sad napravljeno pa ćemo probati riješit

OSNOVNA INSTALACIJA
1. Dakle napravio sam backup SQL baze sa web server
2. Instalirao Joomla na WAMP localhost (ostavio wamp bez passworda da ga ne upisujem dakle "root" i ""
3. Napravio restore SQL baze koju sam skinuo sa web servera (pregledavanje stranice i članaka je OK)
4. Na osnovnoj instalaciji Joomla sve radi kako treba (linkovi, mogu pregledavati članke itd...). Napominjem da su URL adrese tipa id broj npr: http://localhost/joomla2/index.php?option=com_content&view=article&id=169&Itemid=310 što znači da je Search Friendly URL postavljen na NO (ako ova informacija nešto znači)
Uđem u administratorski panel sa šiframa kao i na webu i kada odem na neki članak ne mogu ga vidjeti niti editirati :(
Jednostavno bijeli prozor u browseru i tako stoji
Daklem, ovdje nastaje prvi problem

AKEBA BACKUP INSTALACIJA
Normalno da i kopija akeba backup ne radi kako treba.

Idemo prvo riješiti problem osnovne instalacije i zašo ne mogu editirati članak
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

Ivan_C

  • Forumaš
  • ***
  • Postova: 113
  • Karma: 0
    • Profil
    • Tutorijali za početnike u Windows XP, 7, 8, MS Office, AutoCAD
Odg: dvostruka web stranica - dva jezika - Kako?
« Odgovori #14 : 23. Studeni 2012, 22:16 »
Ajd nam prvo točno objasni što je do sad napravljeno pa ćemo probati riješit
Idemo prvo riješiti problem osnovne instalacije i zašo ne mogu editirati članak
Dakle, Dario?
Tutorijali za početnike - Windows, Office, Excel, Word, FrontPage, Publisher, AutoCAD, progeCAD, HEX, DEC, BIN, OCT brojevni sustavi, LAN network...

 

joomla_antivirus_logo