Nisam se htio na samom startu uključiti u ovu diskusiju, ali jednostavno moram jer to je moja domena, moj dio pod ovim surovim i vječnim problemom.
Postavlja se pitanje da li je potrebno raditi site po W3C standardima. DA!, Točno je i potrebno raditi stranicu po standardima ukoliko želite izbjeći problem s prikazom u različitim browserima.
Dizajneri znaju kako izbjeći probleme i s php-om, javascriptama, ajaxom, jquery-em i behaviour dodacima kojima se kontroliraju IE starije verzije. Naročito je bitno ukoliko se koriste noviji html5 i css3 gdje mora postojati opcija da se sajt sam prilagođava browseru koji ga gleda tj. čita.
Postoji jednostavan način provjere stranice i u uvjetima korištenja još nestandardnog dizajna ali već sveprisutnog (isključi se html5 i css3 da vidiš da li site prolazi validaciju). Naravno ovo prolazi ukoliko stanica koji radite ima u sebi mogućnost prilagodbe za različite browsere. Tu se poznaje rad svatkog tko drži do sebe i do samog klijenta ukoliko se za dotičnog radi sajt, za istog koji je spreman razumjeti i platiti to što mu se nudi. Opet, ukoliko se radi o osobnoj stranici, nitko ne uvjetuje što treba pa možemo pokazati i srednji prst onome tko nas posjeti sa IE-om ispod sadašnje IE9 verzije koja je ajd zaživjela kao konkurentna ostalim (čitaj rijetkim) preglednicima.
Što znači ta validacija? Znači minimum maksimuma u određenim prikazima stranice kada se radi o IE 5 i IE 6 verzijama. Što mislite da barem 5 % ljudi na ovoj planeti još nema Chrome Alpha verziju i FF prve generacije. Ima itekako, vjerujete mi i nisu ni te verzije ništa bolje od IE 5.
Da li to spada u optimizaciju. DA! Da, to se zove optimiziranje za web preglednike. Iako, sam dizajner mora imati znanje i predznanje što napraviti ako određeni Joomla! dodatak nije rađen prema standardima, datke, treba poznavati i server side jezik pa i skriptni jezik .
Ova tema je uvijek bila zanimljiva i nanovo pretumbavana a upravo zbog toga neki standardi postoje. Ukoliko se radi uredno i čisto, poštujući barem osnovna pravila izrade, vjerujete nema bojazni da će Vam klijent reći da ga je pajdo/prijatelj nazvao ili da ga je nazvala neka teta koja je potencijalni kupac i rekla kako ona ne može otvoriti njegovu stranicu.
Ovoj diskusiji nikad neće i ne bi bilo u redu da joj bude kraja. Čemu sve to? Upravo da se uvijek iznova rade nove verzije browsera s novim mogućnostima koje imaju tendenciju postaviti novi web standard. Upravo je ta filozofija ona koja govori i pokazuje da je taj browser ispred svih i kao takav konkurentniji na tržištu. Taj browser tada drži primat i drugi će ga uvijek slijediti u nadi da i oni budu konkurentni ili obrnuto.
Točka